Leida Naber: “Hattem is voor mij een mooie wedstrijd om paarden ervaring op te laten doen”

Leida Naber en ACSI T-Bone Eh Z op het EK dit jaar in Hartpury, Engeland.

De zeventienjarige Leida Naber uit Biddinghuizen is een bekend gezicht op de Molecaten Ruiterdag in Hattem.  Als oudste dochter van eventingruiters Alice en Gert Naber kreeg ze de sport met de paplepel ingegoten en droomt ze om net als haar moeder ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Ze maakt al goede progressie, want in 2022 werd Leida met het juniorenteam prachtig zesde op het EK in het Engelse Hartpury. Daar reed ze met ACSI T-Bone EH (foto), het paard waarmee ze vorig jaar nog aan start kwam in Hattem. De Molecaten Ruiterdag valt op 15 oktober tegelijkertijd met een internationale eventingwedstrijd in Polen: “Daar ga ik waarschijnlijk naartoe. En als ik toch in Hattem start, dan met T-Bone of Ginko de Hus in de klasse Z en Kyran in het M. Het is voor mij een mooie wedstrijd om paarden ervaring op te laten doen”.

Mooiste herinnering
Haar mooiste herinnering aan de Molecaten Ruiterdag stamt uit 2019: “Toen was ik veertien en werd ik vierde in het KNHS-kampioenschap klasse Z met ACSI ZamZam. Ik was toen echt nog heel jong en had nooit verwacht om zo hoog te eindigen tussen de vele volwassen ruiters. Ondanks dat ik net geen podiumplek had, was ik helemaal blij.” Leida rijdt al eventingwedstrijden sinds haar negende. “En al vanaf jongs af aan kom ik op de Molecaten Ruiterdag, want vaak reden mijn ouders daar. Toen hoopte ik altijd al om er zelf eens te mogen rijden. Ik vind het altijd zo’n heerlijk sfeertje in de herfst, met overal gevallen bladeren onder de voeten en gezellige standjes. Ook de wedstrijd zelf vind ik altijd al fantastisch.”

Voorliefde
De voorliefde van Leida voor de eventingsport is natuurlijk geen verrassing. Niet alleen haar ouders, maar ook een opa en oma waren fanatieke ruiters. “Eventingsport is zo mooi omdat het zo veelzijdig is en allemaal aankomt op vertrouwen tussen jou en je paard. Naast de dressuurproef en het springparcours heb je de crosscountry waarbij je in hoge snelheid door bossen en weilanden galoppeert en daarbij over natuurlijk hindernissen springt. Door deze veelzijdigheid krijgen de paarden ook thuis veel variatie in de trainingen en worden je paarden heel ‘allround’ opgeleid.”

Familiesport
Ook zusje Jantien en moeder Alice zijn volop actief in de wedstrijdsport. Vorig jaar won Jantien in Hattem de klasse M met ACSI Peter Parker, het paard waarmee moeder Alice in 2016 deelnam aan de Olympische Spelen in Rio. “Ik vind het altijd leuk om in dezelfde rubriek als mijn zusje of moeder te rijden,” vertelt Leida. “Dan kun je gezellig samen het parcours lopen en tips uitwisselen. Ik zie ze totaal niet als concurrenten. De ene keer is de ene beter en de volgende keer de ander. Dat maakt het ook leuk, we zijn altijd blij voor elkaar als het goed gaat!”

Jantien, Alice en Leida Naber.
Leida Naber in Hattem met ACSI T-Bone Eh Z in de klasse Z vorig jaar.