Wat is SGW

Wat is een samengestelde wedstrijd (SGW / eventing)?

Een samengestelde wedstrijd (SGW / Eventing) bestaat uit verschillende onderdelen. De klassen die verreden zullen worden zijn: Zwaar, Midden, Licht en Beginner.

Het eerste onderdeel is de dressuurproef. Hier wordt beoordeeld of de ruiter en zijn paard (combinatie) goed kunnen samenwerken.
Hierna volgt het springparcours. Op een afgezet deel van het hoofdterrein staan in een bepaalde volgorde hindernissen (±10). Deze hindernissen moeten foutloos worden gesprongen. Na het springen zal een dierenarts het paard/pony controleren op conditie en gezondheid. Ook wel veterinaire keuring genoemd.
Is dit alles goed verlopen dan mag de combinatie door naar de spectaculaire cross-country. De route gaat over afwisselend terrein, dat bestaat uit bos en weiland. Tijdens deze rit komt de combinatie meerdere hindernissen tegen, die passen in het landschap.
De hindernissen zijn veelal gemaakt van bomen en ander natuurlijk materiaal. Bij de afwerking staat de veiligheid voor de combinaties voorop. Na de finish volgt nog een veterinaire keuring. Tegenwoordig wordt met name vanwege het veiligheidsaspect veel gewerkt met zogenaamde kunststof bomen, ook wel breekbomen genoemd. Dit zijn grote kartonnen buizen, omhult met een laagje purschuim of ander zacht materiaal. Deze bomen zullen breken bij hoge belasting en zijn minder blessure gevoelig dan houten bomen als het paard de bomen tijdens een sprong raakt.

Als dit alles is gedaan kan er een totale uitslag gemaakt worden en kan men zien hoe men heeft gepresteerd.

Klik hier voor uitgebreide informatie over de eventingsport.